Вино и здоровье

vasilinka85

Of sommeliers and stomachs
Jul 3rd 2008
From The Economist print edition
Red wine exercises its benefits before it enters the bloodstream

FINE food sings on the palate, but pairing it with the right wine creates a chorus. Among those in the know, the plum, chocolate and spice flavours of Cabernet Sauvignons, Merlots, Pinot Noirs and Sangioveses best accentuate the rich flavours of red meats. Now, however, a group of researchers led by Joseph Kanner of the Hebrew University of Jerusalem has discovered that pairing red wines like these with red meat appears to be more than just a matter of taste. If the two mix in the stomach, compounds in the wine thwart the formation of harmful chemicals that are released when meat is digested.
The idea that red wine is actually good for your health is irresistible to the average tippler. But it appears to be true. In particular, red wines are rich in polyphenols, a group of powerful antioxidants that are thought to protect against cancer and heart disease by destroying molecules that would otherwise damage cells. How the polyphenols in wine exercise their beneficial effects, though, has been mysterious. That is because they do not seem to travel in any quantity from the stomach into the bloodstream.

The answer, Dr Kanner has found, lies in the stomach itself. The digestion of high-fat foods such as red meat releases oxidising toxins. One in particular, called malondialdehyde, is implicated in arteriosclerosis, cancer, diabetes and a host of other serious diseases. Dr Kanner suspected that the key to wine’s protective effect is when, precisely, it is consumed. He hypothesised that if the polyphenols arrive in the stomach at the moment when the fats are releasing malondialdehyde and its kin, then this might stop these toxic materials from getting any farther into the body.
To test this idea, he and his colleagues fed a group of rats one of two meals—either red meat from a turkey (a foodstuff shown by previous research to raise malondialdehyde levels in humans) or such meat mixed with red-wine concentrate. An hour and a half after the rats had eaten, they were killed. Dr Kanner then removed their stomachs and analysed the contents. As he reports in the Journal of Agricultural and Food Chemistry, the wine concentrate did indeed reduce the formation of malondialdehyde. It also cut the level of hydroperoxides, another group of oxidising agents that cause cell damage.
Based on these results, Dr Kanner and his colleagues argue that looking for antioxidants from wine in the bloodstream was a mistake; they do not need to be there to be useful. Their research also suggests that the habit of eating fruit at the end of a meal is a healthy one. Many fruits, too, are rich in polyphenols (wine is, after all, just fermented fruit juice). By treating them as dessert, these fruits arrive in the stomach at the point when meat-digestion is poised to do its worst—nipping the problem in the bud, as it were.
http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=1...
-----------
В общем, с красным мясом полезно пить красное, оно уменьшает выделение из красного мясо какой-то токсичной фигни окислительной. Прямо в желудке.
Я всегда знал, что это труъ! :grin:
Проверили на крысах, с контрольной группой.
В принципе, получается невредно трапезу завершать фруктом. (Мое примечание: но не забывать о сахаре)

triada88

а что такое "red meat", не впервые уже встречаю это наименование. Это же, очевидно, не просто "мясо", а переводом прямо на русский "красное мясо" - непонятно. Мясо, когда сырое, всё красное более или менее.

FATMAN

в википедии написано :)

triada88

Да, действительно. И, оказывается, это и правда очень нечеткая категория :)

NOFX

В общем, с красным мясом полезно пить красное,
я думаю, что виноградный сок или виноград ещё полезнее.

fomushkin

а он не расслабляет и в нем слишком много сахара

AndreyTs

лучше просто воду :ooo:
зачем портить вкус мяса :cool:
я кстати всякие соусы с мясом (если оно свежее и только что пожаренное) терпеть не могу. они тоже вкус забивают. соль и перец. больше ничего не надо.

AndreyTs

В принципе, получается невредно трапезу завершать фруктом. (Мое примечание: но не забывать о сахаре)
всегда так делаю с тех пор как от сладкого отказалсо :ooo:

vasilinka85

я кстати всякие соусы с мясом (если оно свежее и только что пожаренное) терпеть не могу.
+1

vasilinka85

от сладкого отказалсо
Дорогой дедушка Мороз!
У меня сахарный диабет и мне нельзя сладкого.
Поэтому вышли, пожалуйста, ящик полусладкого.
Саша, 9 лет.
(Уже рассказывал где-то тут недавно :) )
Но на самом деле конечно фрукты слаще чем красное :)

NOFX

а он не расслабляет и в нем слишком много сахара
в вине сахара не сильно меньше. И Алкоголь есть, в котором кКал дохрена =\\
а насчёт расслабления - так не нужно напрягаться ! :D

vasilinka85

Про сахар топ лжёт.

fomushkin

сухие вина на то и сухие, что сахар в них полностью сбраживается

Красное вино (сухое) 125 мл 80 ккал 3 гр углеводов
Яблочный сок (без сахара) 200 мл 95 ккал 22 гр углеводов
про виногразный сок в той табличке не было =)
но вобщем-то из закона сохранения энергии следует что калорий в нем должно быть существенно больше

NOFX

ну значит в сухом вине почти в 2 раза больше калорий чем в яблочном соке.
в виноградном соке почти столько же как в яблочном, чуть больше. :D
Оставить комментарий
Имя или ник:
Комментарий: